Er poker en sportsgren?

Poker er et populært spil over alt i verden. Selvom det er et spil fra starten af 1800-tallet, hvor det efter sigende blev opfundet i den amerikanske delstat Louisiana i byen New Orleans, er det først i starten af 00’erne, da den helt ukendte amerikanske pokerspiller Chris Moneymaker vandt verdensmesterskabet, at spillet rykkede ind i stuerne hos almindelige mennesker. Siden da har spillet opretholdt sin popularitet.

Moneymaker kom fra ingenting og vandt sin adgangsbillet i en lille satellitturnering. Siden da strøg han helt til tops. I dag spiller han professionel poker sammen med de helt tunge spillere. Siden den legendariske vinderhånd i 2003 er pokeren for alvor kommet på dagsordenen, og de største pokerspillere er både professionelle og sponsorerede. De lever ofte af deres pokerspil. På grund af det og den mængde tid og forberedelse, der ligger bag pokerspillernes arbejde, trænger et spørgsmål sig på: Hvad er poker egentlig for en størrelse? Kan det klassificeres som en sportsgren, eller er det noget andet? Det vil vi forsøge at svare på her.

Hvad er poker?
Hvis vi lige starter med at skrue tiden tilbage, så skal vi som sagt en tur til New Orleans i tiden efter afslutningen på den amerikanske borgerkrig. Her begyndte der langsomt at dukke små steder op, hvor folk kunne mødes og spille kort. Et af de spil, der ofte blev spillet, var poker – givetvis i en lidt anden udgave end den, vi kender i dag. Spillet bredte sig til resten af USA, og som det så ofte sker, når noget spreder sig til andre områder, så ændrede spillet sig og flere forskellige afarter dukkede op. I dag er der mange varianter af spillet, men det mest populære og udbredte, både blandt professionelle og almindelige spillere, er nok Texas Hold’Em – det samme spil, som gjorde Chris Moneymaker til en helt stor spiller i 2003.

I dag er der faktisk ret mange virkelig gode pokerspillere. For eksempel kan nævnes den enigmatiske Andre Akkari, den populære Lex Veldhuis og den multitalentfulde Jennifer Shahade. Disse tre personligheder har alle haft stor succes med deres spil, og alle nyder de godt af deres fremragende evner ved det grønne bord. Alle tre spillere kan i dag kalde sig for professionelle pokerspillere, hvilket vil sige, at de lever af poker og har pokeren som deres primære indkomst. Det er dog ikke lige så let at være professionel pokerspiller, som det måske lyder. Der lægger nemlig meget arbejde og forberedelse bag denne titel. Det kræver med andre ord sit at opretholde sin plads på ranglisten. På mange måder er det som at være topatlet. En professionel pokerspiller skal både sørge for at være i god fysisk form og samtidig være i stand til at koncentrere sig i længere perioder ad gangen. De skal sørge for at spise sundt, drikke masser af væske og sove nok, så de er veludhvilede og klar til kamp. Det betyder, at der faktisk er mange ligheder mellem en professionel pokerspiller og en topatlet i en anden sportsgren.

Foto af Jeffrey F Lin 

Pokers ligheder med en sportsgren
De fleste af os er nok enige i udsagnet ”fodbold er en sportsgren”. Ligeså er de fleste enige, at ishockeyspilleren Gert Blome var en sportsstjerne. På billedet ovenfor ser vi en stribe mennesker, som er fysiske aktive i en fodboldduel. De konkurrerer, og spillet går ud på at vinde. Det er elementer, som de fleste nok vil mene, skal være til stede for, at et spil kan betegnes som en sportsgren. Men hvor er poker i dette?

Hvis du har set en pokerturnering, står det klart, at der er et konkurrencebetonet element i spillet. Er der også et fysisk element? Som tidligere nævnt, skal professionelle pokerspillere være i god form, spise sundt og holde sig skarpe. Der er ganske vist ikke tale om samme fysiske element, som hos for eksempel cykelryttere, som vil deltage i EM i cykling, men det er helt klart en fordel for spillerne at holde sig i god fysisk form. Det professionelle pokerspil er desuden organiseret i en struktureret organisation, og der er klare og tydelige regler for, hvad der er tilladt. Poker har endda sit eget verdensmesterskab, World Series of Poker. Der er altså mange elementer, der taler for, at poker er en sportsgren. Derfor siger vi ja; poker er en sportsgren.