AtletikOlympiske legeUtrolige sportshistorier

Utrolig sportshistorie: Vennerne skar OL-medaljerne over og delte dem

Stangspringskonkurrencer ved de olympiske lege i 1936 fik et specielt forløb. Det oplevede 25.000 tilskuere live på det olympiske stadion i Berlin.

Fem atleter nåede finalen. Amerikanske Bill Grader røg ud som den første og endte som nr. fem. Earle Meadows kom over højden 4.35 meter. Den højde kiksede de øvrige. Guld til Meadows, mens japanerne Shuhei Nishida og Sueo Oe samt amerikanske Bill Sefton skulle dyste om sølv og bronze. Sefton missede også højden 4.25, som både Nishida og Oe dog klarede, og dermed begge var sikre på en medalje. 

De to japanerne var nære venner, og ville ikke kæmpe mod hinanden. De bad om lov til at dele de to medaljepladser. Det blev afvist af den internationale olympiske komite. Men de ville fortsat ikke udfordre hinanden
Det hele endte med, at Nishida fik tildelt sølv, da han havde klaret de 4.25 meter i første forsøg, men Oe først kom over i andet forsøg. Den beslutning tog de i den japanske olympiske komite.

Medaljerne blev overrakt, men der var stadig utilfredshed hos de to japanske atleter. Hjemme i Japan skar de begge deres medaljer over og smeltede dem sammen som halvt sølvmedalje og halvt bronzemedalje. En historie der gik verden rundt, og medaljerne, der blev blev siden kendt som “The Medals of Friendship”.

I øvrigt. OL 1936 blev afholdt i NaziTyskland, og Anden Verdenskrig brød som bekendt ud i 1939. Sueo Oe blev en dell af den japanske hær, og blev dræbt den 24. december 1941. Shuhei Nishida levede frem til 1997.

Læs hele denne historien i bogen 50 Utrolige Sportshistorier, der udkommer den 16. april 2024 og kan købes via SportsBog.dk på dette link.