IshockeyOlympiske legeTopnyhederUtrolige sportshistorier

Utrolig sportshistorie: Miraklet på is

Sovjetunionen vandt OL guld i ishockey i 1956, 1964, 1968, 1972 og 1976. USA havde godt nok vundet på hjemmebane i Squaw Valley i 1960, men Sovjet var de helt store favoritter ved legene i 1980 i Lake Placid. USA stillede kun med amatørspillere fra College-hold, mens Sovjetunionen havde professionelle spillere med stor rutine med til legene.

21 år var gennemsnitsalderen på USAs hold. Men de leverede ishockey på et højt niveau. Tjekoslovakiet, Rumænien, Vesttyskland og Norge blev forholdsvis sikkert besejret. Fra den indledende pulje gik de videre sammen med Sverige. Til finalegruppen var også Sovjetunionen og Finland kvalificeret. USA og Sverige havde spillet uafgjort i den indledende runde, og dette resultat tog de med over i finalengruppe. Det krævede dermed sejre over Sovjettunionen og Finland, hvis USA skulle vinde guld.

Den 22. februar mødtes Sovjetunionen og USA. En række verdensklasse ishockeyspillere mod unge amerikanske collegedrenge. På papiret en ulige kamp. Planmæssigt kom Sovjetunionen foran både 1-0 og 2-1. I sidste minut af første periode udlignede amerikanerne til 2-2, og holdt dermed opgøret åbent.
Anden periode dominerede Sovjetunionen totalt. Statistikken med skud mod mål lød på 12-2. Men det blev blot til et enkelt sovjetisk mål. 3-2 stod den dermed, da tredje periode blev indledt.

I tredje periode indtraf så det store mirakel. På mål af Mark Johnson og Mike Eruzione bragte USA sig foran. Og amerikanskerne fortsatte den offensive stil resten af kampen, og kæmpede som ægte helte. Sovjetunionen pressede helt ekstremt, og var rigtig mange gange tæt på at udligne. Med elleve sekunder tilbage fik amerikaneren sendt pucken ud af egen forsvarszone, og dermed var sejren reelt sikret. Et mirakel på is.

VM-guldet blev endeligt en realitet for de unge amerikanske spillere ved en 4-2 sejr over Finland.

At USA vandt OL-guld fik ishockeysporten til at vokse i USA. Tidligere kunne sporten ikke måle sig med baseball, basketball og amerikansk fodbold, men det har den kunne siden.

OL-kampen i 1980 mellem Sovjetunionen og USA er af Sports Illustrated er blevet kåret som det størst moment i den moderne sportshistorie. Hele dramaet skal ses i lyset af at Sovjetunione året før havde invaderet Afganistan og Den kolde krig prægede verdenssituationen.

Sovjetunionen vandt i øvrigt ishockeyturnering ved OL i 1984 og 1988.

Læs denne historie og 49 andre i bogen 50 Utrolige Historier fra Sportens Verden, som du kan købe via Sportsbog.dk.