Olympiske legeTopnyheder

Utrolig sportshistorie: To gange er OL i Tokyo blevet rykket

De olympiske sommerlege (OL) er verdens største sportsbegivenhed. Begivenheden, der afvikles hver fjerde år, er ikke noget, der bare lige kan rykkes rundt efter behov. Utroligt nok er det dog sket hele to gange i Tokyo. Altså at legene er blevet rykket. Første gang nogensinde et planlagt OL blev rykket var i 1916, hvor Første Verdenskrig var brudt ud. Legene var planlagt til at blive afviklet i Berlin, og byggeriet af nyt stadion fortsatte på trods af at krigen var brudt ud allerede i 1914. Håber var at krigen ikke ville trække ud i så tid. Men det endte med at legene blev aflyst, og Berlin fik først værtskabet for legene i 1936, der i øvrigt blev de sidste inden endnu en aflysning. 

I 1940 var de olympiske lege planlagt til at blive afholdt i Japans hovedstad Tokyo. En beslutning den internationale olympiske komité havde taget tydeligt påvirket af intensionen om at sikre diplomati efter at Japan var smidt ud af den sammeslutning af nationer, der hed League of Nation, der var et fredsbevarende tiltag. Det var de blevet, da Japan havde besat området Manchuria.

I 1937 var Japan desuden gået i krig med Kina, det kunne den internationale olympiske komité ikke acceptere, og derfor blev legene rykket til Helsinki i Finland. Det var urolige tider. Sovjetunionen angreb Finland og indledte den såkaldte Vinterkrig. Dermed blev de olympiske lege 1940 ikke til noget.

I 1944 var det planlagt at London skulle være værter for de olympiske lege, men Anden Verdenskrig plagede fortsat Europa, og disse lege blev rykket til 1948.

OL kom dog i 1964 til Tokyo, hvilket blev en succes. I 2020 skulle den japanske hovedstad igen være værter. Men verden blev ramt af coronapandamien. For anden gang måtte olympiske lege planlagt til den japanske by rykkes. Denne gang heldigvis kun et år til 2021, hvor legene blev succesfuldt gennemført.

Husk at du kan købe dine sportsbøger via Sportsbog.dk.