Verdenshistoriens bedste svømmere

Svømning er en sport, de fleste kan forholde sig til og blive fascineret af. At glide gennem vand og forsøge at gøre det så hurtigt som muligt elsker vi alle. Våddragt svømning er god træning og noget rigtig mange elsker.

Derfor er verdens bedste svømmere også nogen af verdens mest beundrede sportsmænd, og kæmpe sportsstjerner.

Ved OL i London 2012 cementerede amerikanske Michael Phelps sin position som verdenshistoriens bedste svømmer. Denne position blev siden udbygget ved OL 2016 i Rio.

Phelps fik det store gennembrud ved VM helt tilbage i 2004, hvor de blev til fire VM-titler. Amerikaneren var blot 15 år, da han deltog ved OL 2000 i Sydney. Første OL-medalje vandt han ved OL 2004 i Athen i 400 meter medley. Siden er det blevet til 28 OL-medaljer, traf 23 af guld, i de fem olympiske lege han har deltaget i. Helt ekstrem imponerende og han må regnes som den bedste atlet nogensinde ved de olympiske lege. 

Phelps, Spitz og Tarzan
Michael Phelps topper ranglisten over verdenshistoriens bedste herre svømmere foran landsmand Mark Spitz, der totalt dominerede OL 1972 med syv guldmedaljer og Johnny Weissmuller, der af de fleste mest er kendt for at spille Tarzan i 19 film, men også vandt fem guldmedaljer ved OL 1924 i Paris og i alt slog 67 verdensrekorder. På de næste pladser følger amerikanske Matt Biondi og australske Ian Thorpe. Biondi vandt otte OL-guld og syv verdensmesterskaber mellem 1984 og 1992. Thorpe blev som 15-årige den yngste verdensmester nogensinde. Det blev til tre OL-guld i 2000 og to mere ved OL i 2004 samt seks VM-guld i 2001. De sidste fem pladser på top 10 over verdenshistoriens bedste mandlige svømmere besættes af russerne Vladimir Salnikov, Alexander Popov, amerikanske Duke Kahannamoku, tyske Michael Gross og amerikanske Don Schollander.

En dansker i top-10
Hos kvinderne er det australske Dawn Fraser, der topper listen over historiens bedste svømmere. Fraser regnes for Australiens bedste kvindelige atlet nogensinde, satte 28 verdensrekorder og vandt i alt otte olympiske medaljer.
Nr. ti på ranglisten over dem, der har gjort det bedst i våddragt dame er danske Ragnhild Hveger placeret. Hveger nåede at sætte 42 verdensrekorder, men fik meget af sin karriere ødelagt af Anden Verdenskrig, der blandt andet forhindrede to olympiske lege i henholdsvis 1940 og 1944. Ragnhild Hveger, der havde tilnavnet Den gyldne Torpedo, levede fra 1920 til 2011, og blev i 1996 kort til Århundrede sportskvinde i Danmark. Men hendes omdømme er i høj grad også præget af hendes forbindelse til det nazistiske Tyskland. I de senere år har Danmark haft imponerende mange verdensstjerner i svømmesporten. De fem bedste danske svømmere i nyere tid, ud fra en rangliste hos Dansk Svømmeunion, er Jeanette Ottesen, Lotte Friis, Rikke Møller Pedersen, Pernille Blume og Benny Nielsen.