Bogen Gravesen tager dig med på et eventyr

Den 30. september udkom bogen, der i den engelske version hedder Mad Dog, på dansk under titlen Gravesen – Fodboldens sidste gadedreng.

Bogen er oprindeligt skrevet af britiske Chris Sweeney. Den danske version er udkommet på Forlaget Memoris, og bogen er oversat af Michael Jepsen.

Chris Sweeney har ikke kunne bruge Thomas Gravesen som kilde til portrætbogen om den danske fodboldstjerne. Gravesen udtaler dig ganske enkelt ikke til medier om hans eget liv. Dette er selvfølgeligt ærgerligt. For det havde uden tvivl ført til nogle helt ekstremt interessante historier. Men det ændrer ikke ved, at der er tale om yderst interessant bog.

Når man læser bogen kan man ikke undgå at undre sig over, fascineres af og blive draget af Gravesens liv.  Bogen beskriver rigtigt godt den rejse, som Gravesen har taget fra barndomshjemmet i Vejle og til verdens største fodboldklub Real Madrid. En rejse med mange omveje og med mange sjove stop undervejs.

Man får som læser virkelig et indtryk af at sammenligningen mellem den dansk fodboldspiller og Tom Hanks figur i filmen Big holder stik. Altså et barn fanget i en voksen krop. For Gravesen har haft mange sjove ideer og mange sjove vaner. Det er sjov at læse om han har opnået kultstatus i alle de klubber, han har spillet i, at han skød fyrværkeri efter Wayne Rooney, slog en tand ud på Ronaldo, kørte alt for stærkt på motorcykel iført klip-klapper og rigtig meget andet nærmest komisk.

Og så er der hele sagen om Thomas Gravesens manglende lyst til at tale med medier. Vendepunktet skete ved VM 2002, hvor pressens håndtering af en række sager fik Gravesen til at trækker sig ind i sig selv. Derefter blev han nærmest en mytisk figur, der levede et meget aflukket liv. Efter den aktive karriere forsvandt Gravesen, og levede et liv som en anden Keyser Size fra Keyser Soze fra The Usual Suspects. Ingen vidste hvor Gravesen befandt sig, men pludselig dukkede der igen fortællinger om en enorm formue tjent i USA op!

Når man læser Gravesen får man sympati for vejenseren. Men bliver faktisk overbevidst om at Gravesen var en god fodboldspiller. Men man bliver også forundret over, hvilke tanker, der har løbet igennem hovedet hos den skaldede personlighed. Det er sjovt at læse om et mennesker, der har en anderledes tilgang til mange ting i livet, og som man lettest kunne beskrive som fodboldens sidste gadedreng.

Gravesen – Fodboldens sidste gadedreng kan kun anbefales.