Olympiske legeTopnyheder

Utrolig sportshistorie: Taberens flag blev rejst

Det selvstændige Finland som vi kender det i dag har faktisk kun eksisteret siden 1917. Fra 1809 var landet en del af det russiske imperium. Det galt også under de olympiske lege i Stockholm i 1912. Her skulle de finske deltagere konkurrere under det russiske flag, men alligevel som eget nation. Det var ikke alle finner, der var tilfredse med det. Faktisk gik de finske deltagere et par meter bag russerne under indmarchen på det olympiske stadion i Sveriges hovedstad. Og nogle finske gymnaster havde medbragt et flag som dog blev fjernet af svensk politik

De finske deltagere vandt i alt ni guldmedaljer, otte af sølv og ni af bronze. Og hver gang var det det russiske flag, der blev rejst. Mest groteske var det da Finland slog Rusland i kvartfinalen i fodbold. For Finland vandt 2-1, men det var så alligevel det russiske flag, der strøg til tops. Tilskuerne var forpløffede. Og arrangørerne måtte rejse et skilt, hvor der stod “Finland vandt”.