BoksningTopnyheder

Utrolig sportshistorie: Tog Liston faldet med vilje?

Boksekampene mellem Muhammad Ali og Sonny Liston er mange steder listet som nogen af de største begivenheder i sportshistorien. Eller ihverfald den første af dem. For der var to. Den kamp stod den 25. februar 1964 i Miami, og blandt andet var der VM-bælter i forbundene WBA og WBC på spil. Liston var verdensmester og favorit. Det var Ali, der på det tidspunkt stadig hed Cassius Clay dog tydeligt ikke enig i. Han benyttede alle lejligheder til at provokere Liston, og understrege at han forventet at vinde let.

Det blev en legendarisk boksekamp, hvor overtaget skiftede fra side til side. Ali (Clay) havde på et tidspunkt problemer med sine øjne, og har fortalt han kun kunne se skygger. Siden har der været spekuleret at dette med vilje var forårsaget af nogen fra Listons lejr ved at smøre noget specielt creme på Listons skulder, der derfra kom i ansigtet på Ali.
Men synet kom igen. Heldigvis.
Kampen gik dog kun over seks omgange.

Liston måtte opgive før starten på syvende rundt, grundet en skulderskade. Han havde haft betændelse i skulderen i tiden op til kampen, og nu var den paralyseret og verdensmesteren måtte opgive.

“Jeg er 22 år og jeg er kongen af verden. Jeg må være den bedste nogensinde”, råbte Ali, imens han dansede sin berømte twist i midten af bokseringen.

Hurtigt revancheopgør
Den 25. maj 1965 var der revanche i Maine. Og det blev en hurtig en af slagsen. Allerede i første omgang røg Sonny Liston i canvassen, kom dog op igen, men blev kort efter talt ud efter en en byge af slag fra Ali. På TV-billederne er det svært at se om Ali virkelig rammer Liston, så der opstod hurtigt spekulationer om aftalt spil, og om at Liston var i økonomiske problemer og derfor var blevet købt til at tabe i første omgang. Men fakta var at Ali havde forsvaret sine mesterskaber.

Navneskifte
Andet opgør mellem de to var i øvrigt første gang at Ali ikke boksede som Cassius Clay. Han skiftede navn, da han var konverteret til Islam, efter han havde fået et tæt forhold med Malcom X, den amerikanske menneskerettighedsforkæmper og talsmand for organisationen Nation of Islam, og da han forbandt sit Clay navn med slavetiden i USA. I første omgang ændrede han navn til Cassius X, og siden altså til Mohammad Ali.
Ali, der vandt OL guld i 1960, boksede som professionel 61 kampe, og tabte blot fem, heriblandt tre af de fire sidste kampe. Den professionelle karriere startede kort efter OL i Rom. Han blev verdensmester ved at slå Liston i 1964, og måtte først notere et nederlag i 1971, til Joe Frazier. Siden besejrede han Frazier to gange samt også blandt andre George Foreman og Leon Spinks over to forsøg. Han tabte til Larry Holmes i 1981 og samme år stoppede han karrieren. Muhammad Ali døde i 2016 som 74-årig. Han led af fremskreven Parkinson syge.

Liston, der døde i 1970, sandsynligvis af en overdosis heroin, opgav selv sin fødselsdato til 8. maj 1930, men der var ingen officielle optegnelse omkring dette, og der har flere steder være spekulationer om, at han faktisk var syv år ældre og dermed over 40 år, da han mødte Ali. Sonny Listen boksede 54 professionelle sværvægtskampen og vandt 50.