Sportsøkonomi

Sportens store sponsorer

Sponsorater er en stor del af sportens verden, og hvis de store sponsorer ikke fandtes, ville de forskellige sportsgrene have set helt anderledes ud i dag. For uden de store sponsorer havde vilkårene og forudsætninger for både hold, turneringer, individuelle spillere og meget andet set helt anderledes ud eller for den sags skyld slet ikke eksisteret. Der er altså meget at takke de store sponsorer for. Her er nogle af de betydningsfulde sponsorer, som har støttet både sport og spillere gennem årene.    

Hummel 
Vender vi først blikket mod Danmark og hjemlandet, er Hummel uden tvivl blandt de helt store sponsorer. Det berømte og danske sportsbrand har i årtier i særdeleshed støttet fodbolden. Det danske landshold har været fint klædt på i Hummel-trøjer, mens lokalhold som Brøndby IF, AGF og AC Horsens også har kunnet nyde godt af Hummels sponsorater. Ligeså har Hummel haft støttet udenlandske hold og turneringer. Det store, danske sportsbrand har blandt andet haft sponsoreret Everton F.C., FC Köln, SV Werder Bremen og Malaga FC. Og her nævnes langt fra alle de klubber, der har kunnet nyde godt af Hummels sponsorkroner. Fodboldens verden har således en del af takke det danske sportsbrand for.    

PokerStars 

Foto af Philipp Fahlbusch / Caption: F1 byder på både fart og gode sponsorer.  

Fra store sportsbrands til store spil og udbydere af disse. Poker har bredt sig med lynets hast, hvilket ikke mindst skyldes det store udbud på nettet, hvor man her kan spille på egen hånd og mod et stort stjernespækket team af professionelle spillere. Med den voksende popularitet og rivende udvikling er det måske ingen overraskelse, at pokeren også er begyndt at brede sig ind i sportens verden. Det var blandt andet tilfældet sidste år, hvor PokerStars sponsorede F1 gennem et partnerskab med Interregional Sports Group (ISG) og således blev en af sportens sponsorer. Fart over feltet og ræs i verdensklasse blev således stedet, hvor spiludbyderen ejet af Flutter valgte at lokalisere sine penge og sponsorkroner. 

Rolex 
Tennis er endnu sport, der er kendt for at hive en hel del sponsorpenge til sig. Det er da også en sport med tonsvis af store spillere og turneringer. Tænkt blot på turneringer som Wimbledon samt Grand Slam-turneringer som US Open og Australien Open, hvor flere af de danske tennisstjerner har brilleret gennem tiden. Med alle de store spillere og turneringer er der behov for gode, loyale sponsorer, og en af de sponsorer, som har støttet tennissporten godt, er Rolex. Dette brand er kendt for at skabe eksklusive urer og til dels beklædning, og i tennis har Rolex fundet en fin måde at klæde sportsstjernerne på. Flere tennisstjerner har båret Rolex-urerne under vigtige øjeblikke og turneringer. Ofte er der altså ikke langt fra modeindustrien til sportens verden. Faktisk var det helt tilbage i 1978, at Rolex første gang optrådte i forbindelse med tennis. Dette var nemlig året, hvor Rolex for første gang sponsorerede Wimbledon og Rolex har således været en del af tennis i mange år. Det er også et brand med en lang og traditionsrig historie og det er et brand, som mange forbinder med de helt store sportsgrene og turneringer.

SELECT
Det er langt fra kun sportsgrene som fodbold, F1 og tennis, der har gode sponsorer. En sport som håndbold formår også at hive nogle gode sponsorer til sig. Herhjemme i Danmark, hvor håndbold er en stor og vigtig sport, hvor der ofte bliver deltaget i finalerunder som fx det nylige EM, har det velkendte brand SELECT valgt at gøre sig til en af sportens hovedsponsorer. SELECT producerer til daglig blandt andet bolde til håndbold. Mange vil derfor mene, at den ligger til højrebenet, at SELECT vælger at sponsorer håndbolden. I dag er SELECT officiel boldleverandør til mange af de store håndboldturneringer både herhjemme og i udlandet. Blandt andet leverer SELECT bolde til turneringer som Superligaen i Polen og Eliteserien i Norge, mens de også støtter diverse håndboldforbund og landshold. Heriblandt Dansk Håndbold. På mange måder har SELECT dermed gjort sig til en af håndboldens største sponsorer. 

Hummel, PokerStars, Rolex og SELECT – dette er blot nogle af tusindvis af sportssponsorer, der findes. Disse sportssponsorer spiller en afgørende rolle for, at sportsgrene som fodbold, F1, tennis og håndbold kan eksistere og være så store sportsgrene, som de er i dag. Uden sponsorer som dem nævnt ovenfor, ville sportsgrenene på ingen måde kunne nå de højder, de har nået i dag. Der er kort sagt en hel del at takke sponsorerne for.