Utrolig sportshistorie: Storpolitik og en 6-0 sejr

Den ellevte VM-slutrunde i fodbold blev afholdt i Argentina i sommeren 1978.

Kun to år inden VM-slutrunden havde militæret taget magten i Argentina, hvilket fik flere lande til at true med at boycotte slutrunden. Kun den hollandske superstjerne Johan Cruyff valgte dog at blive hjemme af den grund.

16 lande deltog ved slutrunden i Argentina. Efter det indledende gruppespil, med fire puljer, hvor otte lande gik videre, blev dannet to mellemgrupper med hver fire nationer. Brasilien, Peru, Polen og hjemmebanelandet var i gruppe B. Vinderen af gruppe gik direkte i finalen. Brasilen slog Peru 3-0 og Polen 3-1. Argentina slog Polen 2-0 og Argentina og Brasilien spillede 0-0. Dermed skulle Argentina slå Peru med mindst fire mål for at spille sig i finalen.

Den 21. juni 1978 havde Brasilien først slået Polen, og så skulle mellemgruppe B afgøres i opgøret mellem Argentina og Peru. Argentina skulle vinde med fire mål for at gå videre. Og det gjorde de. Eller de vandt faktisk 6-0 via blandt andet to af Mario Kempes, der siden blev turneringens topscore og den helt store helt i Argentinas VM-triumf.
Mange mente, at spillerne fra Peru, på trods af af et skud på stolpen i kampens start, virkede passive, og kort efter kampen opstod der teorier om, at der skulle være tale om aftalt spil mellem de to nationer. Teorier der blandt andet blev hængt op på at Perus målmand, Ramón Quiroga, oprindeligt var født i Argentina, rygter om trusler mod Perus spillere, og at Argentinas diktator Jorge Videla og i øvrigt USAs udenrigsminister Henry Kissinger var blevet set ved Perus omklædningsrum samt at det var den internationale fodboldforbund (FIFA), der havde beordret at Brasiliens kamp skulle spille inden opgøret mellem Argentina og Peru. Men sådan noget er svært at bevise og begge hold afviste at der skulle være tale om aftalt spil.

30 år efter

30 år efter den berømte fodboldkamp fortalte en tidligere senator fra Peru til en italiensk journalist, at der ved VM-slutrunden i 1978 blev indgået en aftale mellem Perus daværende præsident og Argentinas diktator Jorge Videla om, at hjemmebaneholdet skulle få lov til at vinde med mindst fire mål. Til gengæld skulle Argentina frigive 13 politiske fanger fra Peru. Igen ikke noget der er endeligt bevist, men en lang række spillere fra de involveret lande har udtalt at kampen med stor sandsynlighed var fixet.

I finalen endte Argentina i øvrigt med at vinde 3-1, efter forlænget spilletid, over Holland, og blev for første gang nogensinde verdenmestre i fodbold.