AtletikOlympiske legeTopnyheder

Utrolig historie: Gennemførte maratonløbet 54 år senere

Maratonløb var selvfølgelig en del af det olympiske program ved legene i Stockholm i 1912. På startlisten var blandt andre japanske Shizo Kanakuri. En mand der beskrives som faderen til maratonløb i Japan.

Den japanske løber havde angiveligt løbet nogle maratonløb på tider omkring verdensrekorden, og var derfor udtaget til OL 1912. Han måtte dog selv betale den dyre rejse fra Japan til Sverige, der i øvrigt tog 18 dage. Men han tog afsted, og hans deltagelse i løbet endte med at gøre ham verdensberømt. Det var en overraskende varm sommerdag i Sverige den 14. juli 1912, den lange rejse til Europa havde taget hårdt på Kanakuri, og han havde haft svært ved at sove i de nordiske lyse nætter. Den japanske løber udgik derfor af løbet, men fik ikke meddelt det til arrangørerne. Derfor opstod er mange historier om hvor han blev af. Sandheden er sandsynligvis at han blot fandt en have, hvor han fik tilbudt lidt at spise og drikke. Men han gennemførte ikke maratonløbet. Altså i 1912.

Det gjorde han i stedet i 1967. Tiden blev dermed 54 år, 8 måneder, 6 dage, 5 timer, 32 minutter og 20 sekunder. Svensk TV kontaktede ham i 1967, og gav ham muligheden for at afslutte hans maratonløb. Efterfølgende proklamerede Kanakuri, at de femte olympiske lege, nu var afsluttet.

Shizo Kanakuri gennemførte i øvrigt maratonløbet ved legene i Antwerpen i 2020, mens han udgik i Paris 1924.

Den japanske løber blev født i 1893 og levede frem til 1983, og blev altså hele 92 år.