Et historisk Giro d’Italia

Søndag sluttede udgave nr. 102 af Giro d’Italia. En udgave der blev historisk på en række måder. Først og fremmest blev løbet historisk ved at Richard Carapaz blev det første rytter fra Ecuador, der vandt i løbet, der regnes for verdens næststørste af slagsen. Ecuador er et land i det nordvestlige Sydamerika. Her bor omkring 13 millioner mennesker. Landet grænser op til Colombia nord og Peru i øst og vest samt Stillehavet i vest. Mest kendt er nok Galapagos-øgruppen i Stillehavet, ca. 1000 km vest fra fastlandet.
26-årige Caraoaz har været professionel på det spanske Movistar team siden 2016, og blev i øvrigt nr. fire i Giro’en sidste år. Årets Giro vandt rytteren fra Ecuador et minut og fem sekunder foran den lokale helt Vincenzo Nibali.

Men Giro d’Italia 2019 blev også historisk da der første gang blev kørt en såkaldt E-Giro. Altså en konkurrence, hvor folk over hele verden kunne køre med på deres homtrainer derhjemme. 533 ryttere deltog i denne E-Giro. Et noget anderledes koncept, som  du kan læs mere her.

Danskerne
142 ryttere gennem gennemførte Giro d’Italia nr. 102 heriblandt danskerne Christopher Juul Jensen og Mikkel Honore, der endte som henholdsvis nr. 70 og 101. Begge danskere havde en klar hjælperrolle på henholdsvis Mitchelton-Scott og Deceuninck-Quick Step
Juul Jensen kørte sin Giro nr. fem, mens Honoré var debutant. Lars Bak er danskeren, der har kørt flest Giro d’Italia med ti af slagsen. Matti Breschel fra Team EF Education First måtte udgå med en skade efter fjerde etape.

Medierne
Som altid dækkede medier over hele verden Giro’en massivt. 1735 personer fra medier var akkrediteret til eventet. Løbet kunne følges via live-TV i hele 198 lande. 2.8 millioner personer fulgte med på det italienske cykelløbs sociale medier, mere end 80 millioner besøg var der på løbets officielle website og det højeste seertal på italiensk TV var 3,7 millioner, hvilket var på søndagens afsluttende etape. Og så i øvrigt blev de skrevet 1.500 artikler i medier i Ecuador!

Den kommende tid
Den 6. til 28. juli køres årets Tour de France, der regnes som verdens største cykelløb. Som optakt afvikles løb som Schweiz Rundt og Critérium du Dauphine i Frankrig. Desuden køres der nationale mesterskaber over hele Europa. I Danmark køres der i Esbjerg den 27. til 30. juni. En spændende tid venter.