Olympiske legeTopnyheder

DIF: Kun de nordiske lande og Ukraine talte imod russiske atleter ved OL

Den internationale olympiske komite (IOC) afholdt torsdag et onlinemøde med repræsentanter fra de nationale olympiske komitéer. På dagsordenen var blandt andet en orientering om status på russiske og belarusiske atleters muligheder for at deltage ved OL i Paris til næste sommer.

Kun to olympiske komitéers repræsentanter tog ordet og argumenterede for, at legene burde afholdes uden atleter fra Rusland og Belarus. Præsidenten for den ukrainske olympiske komité og Hans Natorp, som er formand for DIF, der er olympisk komité i Danmark.

På vegne af de nordiske landes olympiske komitéer og idrætsforbund gentog Hans Natorp den position, som disse lande tidligere har meldt ud i samlet flok: At situationen ikke har ændret sig i Ukraine, og at de derfor ikke mener, at tiden er inde til at tillade atleter og officials fra Rusland og Belarus adgang til legene.

”Vi er tydeligvis i mindretal med vores holdning, men det skulle ikke hindre os i at gøre opmærksom på, hvad vi mener,” sagde Hans Natorp efter mødet.

IOC oplyste på mødet, at sammenslutningen af olympiske sportsforbund havde opfordret IOC til at tillade individuelt kvalificerede atleter fra Rusland og Belarus at deltage i Paris under neutralt flag og til at træffe en hurtig beslutning. Dette ønske bliver bakket op af sammenslutningen af olympiske komitéer (ANOC) og af IOC’s atletkommission.

”IOC har officielt ikke truffet en beslutning endnu, men lad os være realistiske. OL i Paris kommer helt sikker til at finde sted med atleter, der kommer fra Rusland og Belarus. Der kommer dog meget stramme kriterier for, hvem der må komme med, og hvordan de skal konkurrere. Det ser umiddelbart ud til, at der bliver tale om ganske få atleter,” kom det fra Hans Natorp.