Olympiske legeUtrolige sportshistorier

Utrolig sportshistorie: Legene i München fortsatte trods terrorangreb

De olympiske lege i München i 1972 blev ramt af en af de største tragedier,  som sportsverden nogensinde har set. Legene blev dog gennemført.

Konflikten mellem palestinæsere og jøder har stået på siden starten af 1900-tallet, og handler primært om retten til en række landområdet. Efter Anden Verdenskrig blev konflikten yderligere udpræget på trods af, at briterne forsøgte med en løsningsmodel. Flere krige fulgte, og terrorisme blev en ting, der bredte sig til blandt andet Europa. I 1972 ramte terrorismen midt i Europas hjerte. De olympiske lege i München blev scenen for et modbydeligt angreb.

Begivenhederne der indtraf i München den 5. september 1972 rystede og forandrede verden. Terrorister fra den palæstiniske organisation Sorte September brød in på Connollystrasse 31, den israelske blok i den olympiske by. Otte mænd i træningsdragter bevæbnet med maskinpistoler og granater snød sig til adgang i den olympiske by. Den israelske brydetræner Moshe Weinberg blev dræbt på stedet, og også bryder Joseph Romano blev skudt og døde senere. Ni andre israelere blev taget som gidsler. Formålet var at få frigivet 200 arabiske fanger i Israel. Der blev forhandlet, imens militær og politi samlede sig om bygningen. 15 timer gik der med forhandlinger inden det blev accepteret, at terroristerne og deres gidsler kunne komme på et fly til Cairo. I lufthavnen angreb tysk militær dog terroristerne, en pilot og fem terrorister blev dræbt. Desværre døde også alle ni gidsler, da terroristerne smed en granat ind i en helikopter, hvor de befandt sig.  Så i alt elleve israelere døde ved terrorangrebet.

De fleste troede, at de tragiske begivenheder ville betyde stop for legene. Men legene fortsatte under gidselstagningen. Danmark beskerede blandt andet Marokko i fodbold 3-1, imens det hele stod på! Efter begivenheder i lufthavnen blev der dog holdt en pause på 24 timer i legene. Den 7. september blev 80.000 mennesker samlet på det olympiske stadion til en mindebegivenhed for de døde og derefter fortsatte de 20. olympiske lege.

Tysk politik og militær for enorm kritik for deres indsat og Tyskland har siden måtte undskylde overfor Israel og i øvrigt oprette et specielt terrorkorps. De tre overlevne terrorister blev siden løsladt af Vesttyskland i forbindelse med en kapring af et Lufthansa fly.

I øvrigt den syvdobbelte guldvinder ved legene, svømmeren Mark Spitz, var af jødisk oprindelse, og blev derfor smuglet ud af OL-lejren af frygt for at han skulle blive mål for flere angreb.

Husk at købe din sportsbøger via www.sportsbog.dk.