Dansk fodboldTopnyheder

Utrolig sportshistorie: Danmark burde være blevet diskvalificeret

Den her historier er egentlig ikke særlig lang

Scenen var den daværende Idrætsparken på Østerbro i København. Dato’en var den 14. oktober Og årstallet var 1987. Det var i den periode, hvor de danske fodboldfans kaldte sig for roligans. Danmark mødte Wales i en kvalifikationskamp til EM 1988 i Tyskland. 40.000 tilskuere på plads. En kamp som den legendariske TV-kommentator Svend Gehrs kaldte for en skæbnekamp. Og det var den i forhold til at kvalificere sig til EM-slutrunden. Danmark skulle vinde.

Det blev en højspændt og dramatisk kamp med en meget intens stemning både blandt spiller og tilskuere. Midt i første halvleg blev Danmarks angrebsstjerne Preben Elkjær væltet af en walisisk spiller tæt ved baglinjen. Elkjær blev siddende i græsset og den rumænske dommer Ioan Igna stillede sig tæt ved.

Fra den daværende hockeybane tribune blev kastet en ølflaske, ja det kunne man købe i Idrætsparken i 1987. Flasken, der tydeligt var fuldt med øl ramte dommer Igna i ryggen. På TV-billederne kan man se Elkjærs forbløffelse, og måske en frygt for, hvad der nu kommer til at ske.

Men Igna tog det stille og roligt. Samlede flasken op og bar den ud af banen, hvor han afleverede den til en official. Så kunne kampen fortsætte. Danmark vandt 1-0 på vej mål af Preben Elkjær, scoret fem minutter inden i anden halvleg, og kvalificerede sig til EM i Tyskland. Havde Ioan Igna valgt at stoppe kampen i Idrætsparken, var Danmark blevet dømt som tabere, og Wales var kommet til EM-slutrunden i stedet for Danmark.

I øvrigt var Elkjærs mål mod Wales hans sidste på det danske landshold. Uge endnu mere i øvrigt, så brændte Preben Elkjær et straffespark i kampen afsluttende fase. 38 mål scorede han for det danske fodboldlandshold i 69 kampe.

Endnu mere i øvrigt var Wales spillere og træner Mike England ekstremt utilfredse med dommerens indsats generelt i den meget hårdt spillet kamp. 

Husk at købe dine sportsbøger via www.sportsbog.dk.