Olympiske lege

Første danskere udtaget til vinter-OL i Beijing

Danmarks Idræts Forbund har udtaget de første atleter til vinter-OL i Beijing.

Til vinter-OL i japanske Nagano i 1998 vandt det kvindelige danske curlinghold Danmarks første og indtil videre eneste danske medalje ved et vinter-OL. Det kvindelige og mandlige curlinghold, der skal repræsentere Danmark ved vinter-OL i Beijing, vil ikke være medaljefavoritter, men de vil kæmpe til sidste sten mod de ni andre kvalificerede lande i hver af de to OL-curlingturneringer.

”Jeg tror ikke, at jeg træder nogen over tæerne ved at sige, at det er fantastisk, men også overraskende, at vi er repræsenteret med både kvinderne og mændene i OL-curlingturneringen i Beijing. Lige så positivt overraskede, vi er, lige så begejstrede og stolte er vi. Vi er sikret minimum 18 curlingkampe, som danskerne kan følge på skærmene fra Danmark, og så håber vi naturligvis i vores stille sind på curlingfeber a la Nagano i 1998, hvor en masse danskere stod op om natten for at følge de danske curlingspillere,” siger Mikkel Sansone Øhrgaard, der er chef de mission for den samlede danske OL-delegation i Beijing.

De to danske curlinghold kommer til OL med vidt forskellige forudsætninger. Kvinderne sikrede sig OL-billetterne ved VM i maj 2021, og skipper Madeleine Dupont er en OL-rutineret kvinde med to OL på CV’et fra sydkoreanske PyeongChang i 2018 og canadiske Vancouver i 2010:

”Jeg havde aldrig troet, at deltagelse ved to OL kunne blive virkelighed, så at skulle afsted tredje gang er mere, end jeg turde drømme om. Men det vidner om årevis hårdt arbejde og dedikation, så det bliver en sand fornøjelse at få mulighed for at spille i Beijing i en transformeret og helt fantastisk Water/Ice Cube. Jeg glæder mig ekstremt meget,” siger den danske skipper Madeleine Dupont med henvisning til den arena, hvor curlingturneringen finder sted. Ved sommer-OL i 2008 blev arenaen brugt til de olympiske svømmekonkurrencer og gik under navnet ’The Water Cube’ på grund af sit spektakulære ydre. Til vinter-OL i 2022 i Beijing er svømmebassinet omdannet til curlingbaner, og arenaen har fået kælenavnet ’The Ice Cube’.

Udover skipper Madeleine Dupont, så består det kvindelige danske curlinghold af søsteren Denise Dupont, Mathilde Halse, My Larsen og Jasmin Lander. Der er fire på banen ad gangen og en reserve.

Det mandlige danske curlinghold kommer med en anden bagage til vinter-OL end de danske kvinder. Mændene måtte igennem en sidste og afgørende OL-kvalifikation kort før jul, hvor holdet endte i en afgørende playoff-kamp mod Tjekkiet om de sidste OL-billetter. De danske mænd var køligst på isen, besejrede tjekkerne og kom gennem kvalifikationsnåleøjet til vinter-OL.
Det er ikke første gang, at Danmark er repræsenteret ved vinter-OL i mændenes curlingturnering, men det er første gang, at det er Team Krause, som holdet kalder sig, der skal til vinter-OL. Det er derfor fem OL-debutanter, der sendes til Beijing.

”Det er en livslang drøm, der går i opfyldelse at kunne repræsentere Danmark ved et OL. Når man taler curling, så bliver det bare ikke større end et vinter-OL. Vi har alle kæmpet for lige præcis dette mål i årevis, og at det så bliver en realitet, det er kæmpestort,” siger Mikkel Krause, der er skipper for det mandlige hold. Han fortsætter:

”Det er jo en ny oplevelse for mig og holdet, men når det kommer til curlingen, så forventer jeg, at det bliver en turnering som alle andre. Selvom det selvfølgelig ikke kan undgås, at der er ekstra nerver på, når vi står klar på isen. Det bliver stort at være med, og det bliver utvivlsomt en oplevelse for livet.”

Udover Mikkel Krause består det mandlig danske curlinghold af Mads Nørregaard Rasmussen, Henrik Holtermann, Kasper Wiksten og Tobias Thune. Ligesom hos kvinderne er der fire spillere på banen ad gangen og en reserve.

De 10 curlingspillere, som DIF som olympisk komité i Danmark har udtaget til OL-curlingturneringen, er de første atleter, der er udtaget til den danske OL-delegation, der på nuværende tidspunkt tæller 60 kvalificerede atleter. Hvem, der skal repræsentere Danmark i ishockey og speedskating, som er de to andre discipliner, som Danmark allerede har OL-kvalificeret sig i, afgøres senere i januar.

Vinter-OL skal afvikles fra 4. februar til 20. februar 2022 i den kinesiske hovedstad Beijing. Danmark deltager med det største hold til et vinter-OL nogensinde.