Hamburger uden filter går tæt på

Den 25. oktober er bogen Bo Hamburger – uden filter udkommet på People Press. 350 sider med nærgående portræt af den tidligere cykelrytter som Sports-blog.dk har nærlæst.

Af Kenneth Møller Kristensen

Hamburger – uden filtet er skrevet af Søren E. Jensen, der tidligere har lavet cykeljournalistik for DR og Weekendavisen og senest Tour de France FM på Radio24syv. Den er bygget op med en række citater fra Hamburger sat ind i Søren E. Jensens tekst, hvilket faktisk giver en god, levende bog.

Man kommer med hele vejen fra Hamburger første tråd i cykelklubben ABC, over den lange karriere og til arbejdet som sportsdirektør hos Christina Watches teamet. Og Hamburger fortæller ekstremt mange detaljer. Både om cykelløb, om hans liv generelt og især om hans dopingmisbrug og dopingkulturen generelt i cykelsporten. Der er detaljer om hvem der satte ham i kontakt med den italienske dopinglæge Luigi Cecchini, om doping på det danske Memory Card Jack & Jones team og om den store konflikt som Bo Hamburger havde med Danmark Cykle Union efter han var den første nogensinde, der blev testet positiv for EPO. Hamburger indrømmer fejl, men skyder også på andre.

Har man fuldt cykelsporten tæt, kommer der ikke meget nyt frem, og man skal have for øje, at der er tale om Bo Hamburger udlægning af tingene. Har man ikke fuldt sporten tæt, kan man virkelig bliver overrasket.

Men det er da rigtigt interessant at læse om junior VM 1988 i Odense, om den rivalisering Hamburger oplevede med de andre store danske ryttere i 1990’erne, om hvordan tingene hang sammen i det københavnske 6-dagesløb i 1990’erne, om karrierens første sejr, der kom i Dwar doors West Flanderen, om Hamburgers Tour de France oplevelser, om hvordan tingene fungerede på TVM-teamet, om dagen i et fransk fængsel samt generelt om den rutsjetur Bo Hamburger oplevede vel allerede startende efter Festina-skandalen i 1998 og som fortsatte efter den aktive karriere sluttede.

Hamburger – uden filter er en interessant bog, hvor der bliver gået rigtig tæt på cykelsporten. Man skal huske at læse den med de kritiske øjne, men man får som læser helt sikkert noget med sig videre.

Prisen er kr. 299,- og bogen findes i de fleste boghandlere.