Peru og fodbold-VM

Peru har fire gange, i 1930, 1970, 1978 og 1982, deltaget ved VM i fodbold.

Bedste resultat er en kvartfinaleplads i 1970. Her blev Peru nr. to i sin indledende gruppe efter Vesttyskland, men tabte til Brasilien i kvartfinalen.

Mest berømt er Peru måske for et kontroversielt 6-0 nederlag ved VM i 1978 til Argentina. Argentinerne, der var værtsnationer, skulle besejre Peru med mindst fire mål for at vinde mellemrundegruppen. Siden har der været spekulationer om at der var tale om aftalt spil. I 1982 endte Peru sidst i deres indledende VM-gruppe.

Det er altså 36 år siden den sydamerikanske nation sidst deltog ved VM. Men der er uden tvivl lagt op til et spændende bekendtskab.

Peru er placeret i det vestlige Sydamerika. Det grænser op til Ecuador og Colombia mod nord, Brasilien mod øst, Bolivia mod sydøst, Chile mod syd og Stillehavet mod vest. Den peruvianske befolkning er anslået til 31,2 millioner (2015), er multietnisk og består af indfødte folk, europæere, afrikanere og asiater. Spansk er det mest udbredte sprog, selv om et betydeligt antal peruanere taler quechua og andre indfødte sprog.